ZDRAVLJENJE SKOLIOZE

Skolioza opisuje stanje hrbtenice, ki ima značilno krivino. Če krivina doseže 20 Cobb se navadno priporoča steznik. Če krivulja doseže 40 Cobb se navadno priporoča pacientu operacija. Pacienti s takšno diagnozo so lahko uspešno zdravljeni tudi s konzervativnim rehabilitacijskim pristopom. Z zgodnjo prepoznavo, redno prakso Spiralne stabilizacije lahko zmanjšamo skoliotino krivino in se izognemo spinalni operaciji tudi pri krivinah nad 40 stopinj Cobb. Kakorkoli, to zahteva izkušenega fizioterapevta in redno vadbo večkrat dnevno.

  • izboljša skoliotično krivino
  • izboljša mobilnost hrbtenice
  • okrepi center (trebušni steznik) telesa
  • priporome k normalizaciji rasti (kosti) pri otrocih
  • občutno zmanjša bolečino
  • zmanjša vpliv skolioze na telo

REZULTATI

Za najboljše možne rezultate pri zdravljenju skolioze z metodo Spiralne stabilizacije, ni potrebna zgolj redna vadba in manualne tehnike ampak tudi sodelovanje pacienta s fizioterapevtom. Redna dokumentacija s fotografijami je del rehabilitacijskega procesa, ki omogoča spremljanje specifičnih fizioloških sprememb. Dokumentacijo omogoča fizioterapevtu da se pravočasno odzove na ugotovitve.

PRIMER PACIENTKE S SKOLIOZO IZ PRAGE, 8 LET

Anička je prejela diagnozo idiopatske skolioze ko je bila stara 4,5 let in s tem razlogom so se njeni starši odločili, da obiščejo Rehabilitacijski center v Pragi. Žal je bila ob tem času krivulja prsne hrbtenice že čez 40 stopinj Cobb-a in krivina pri bokih je bila 39 stopinj Cobb, kar je pomenilo operacijo hrbtenice. Do predvidene operacije je bilo še 6 mesecev, kar je bil dani čas v katerem bi lahko z intenzivno rehabilitacijo izboljšali stanje hrbtenice ali pa jo pripravili na operacijo.

Od začetka rehabilitacije je bil zelo pomemben faktor sodelovanje Aničkinih staršev, ki so redno z njo telovadili doma in prišli v rehabilitacijski center na manualne tehnike. Prve slike kažejo  Aničkino hrbtenic0 pri njenih 4,5 letih. Izboljšanje lahko opazimo že po šestih mesecih intenzivne vadbe in manualnih tehnik. Zadnje slike so ko je bila stara 8 let in lahko vidimo , da se krivina izboljšuje. Nošenje steznika ponoči je prav tako pomagalo k izboljšavi stanja.

S pomočjo rehabilitacije spiralne stabilizacije se je Anička izognila operaciji hrbtenice in njena skoliotična krivina se je vidno popravila. Prvo leto je Anička vadila s starši 3-krat dnevno po 10 do 15 minut. Danes potrebuje pomoč staršev ko prejme nove korekcije ali vaje v njeno vadbeno rutino. Ko se vaj in korekcij nauči, ne potrebuje več pomoči staršev. V prihodnosti so zanjo pomembni redni pregledi pri fizioterapevtu. Nujno je opazovati obdobje pubertete, ko gre tipična skoliotična krivina lahko ponovno v nepravo smer zaradi hormonskih sprememb. Aktivni družinski pristop je nujen dokler ni rast otroka zaključena.

Skoliotične krivine so lahko zmanjšane ali popolnoma odpravljene z vadbo, manualnimi tehnikami in popravki. Kakorkoli, potrebna je redna vadba nekajkrat dnevno in postane del vsakdana za vedno.

Od vsakega od nas je odvisno kaj se odloči storiti za svoje zdravje