Avtor SPS metode - dr. Richard Smišek

Spiralna stabilizacija oz. SPS metoda izvira iz Prage (Češka Republika). Njen avtor je dr. Richard Smišek.

Mladi Richard je v obdobju srednje šole kot navdušen športnik treniral  deseteroboj in že takrat uporabljal elastične vrvi za krepitev in preventivo. 
 
Zaradi osebne situacije je bila zanj v  časih komunizma    edina možnost študija medicine in kasneje dela pod okriljem vojske.
 

Začetki metode segajo v leto 1979, ko je Richard Smišek, mlad zdravnik specializiran za interno in  mišično-skeletno medicino, začel svojo poklicno pot kot športni zdravnik v vojski.

Zdravil je športne poškodbe pri vojakih in že takrat uporabljal in raziskoval različne vaje z elastiko. Potovanja so bila v tistih časih prepovedana. Prosil je vojake, ki so izjemoma lahko potovali, da so mu prinašali iz tujine različno strokovno literaturo. Z neverjetno radovednostjo (ki jo ohranja še dandanes), študijem strokovne literature, izobraževanji pri drugih takratnih strokovnjakih in redno prakso je sčasoma razvil metodo Spiralne stabilizacije in tudi posebno oblikovano elastično vrv z dvema ročajema v obliki zanke – SPS elastiko.

Ko se je obdobje restrikcij in komunizma končalo, je dr. Smišek v Pragi odprl svojo prakso, kjer še danes s svojo ekipo zdravi okvare hrbtenice, skolioze, kolkov in  poučuje posameznike ter drugo strokovno javnost o prednostih  in uporabi SPS metode.

Njegovo delo nadaljujeta hčeri, zdravnici. Ena od njiju vodi svojo prakso v Brnu, druga vodi prakso skupaj z očetom v Rehabilitacijskem in vadbenem centru Smišek v Pragi. Dr. Smišek ohranja svojo radovednost, raziskuje mišične povezave, se izobražuje in še vedno nadgrajuje in dopolnjuje svojo metodo. Predava po celem svetu. 

Z uporabo te edinstvene, a vendar preproste metode je Dr. Smišek uspešno zdravil tisoče in tisoče okvar povezanih s hrbtenico. Njegova strast do poučevanja in  vračanja človeku zmožnosti naravnega gibanja in samozdravljenja je ponesla metodo tudi na področje kondicijske priprave vrhunskih športnikov s ciljem izboljšati njihovo športno pripravljenost in preprečiti okvare in degeneracije hrbtenice ter glavnih sklepov, ki so pri profesionalnem športu pod velikimi pritiski.

Uradna stran SPS metode: spiralstabilization.com

Dr. Smišek in hčeri, rehabilitacijski center v Pragi
telovadnica v Pragi za spiralno stabilizacijo