MOJA ZGODBA

Živjo, sem Vanja Rogač, kineziologinja in avtorica te spletne strani, kjer vam želim približati to čudovito metodo za povrnitev izgubljenega naravnega gibanja in samo-zdravljenja hrbtenice.

Celo otroštvo in mladost sem se imela občutek, da sem manjvredna, češ “vse na meni je krivo”. Imela sem operacije oči, zobni aparat in kljub napotkom »hodi naravnost« tega nisem zmogla. V šoli so me vrstniki na ta račun veliko zbadali. Posebej veliko težav sem imela pri športu. Kazale so se pri koordinaciji gibanja in v podpovprečnih rezultatih. Počutila sem se poražena, brez izhoda. Zakaj moram biti tako ukrivljena in zakaj pri meni intervencije zdravnikov ne delujejo kot pri drugih?

Danes je drugače. Nekatere težave  in »napake« svojega telesa  mi je uspelo odpraviti, čeprav se je nekoč to zdelo povsem nemogoče. Nekatere sem sprejela v vednosti, da obstajajo naravni načini za spremembo, ko in če se bom za to resnično odločila. Izbira je moja in to mi daje moč.

Ker v otroštvu nismo uspeli rešit težav, sem mislila, da se moram enostavno sprijazniti. Po mnenju uradne stroke se po končani dobi rasti, telesnih nepravilnosti ne da več popravljati oz. izboljšati. Lahko pa je seveda slabše.

Da to ni resnica, sem si dokazala, ko sem s preprostimi intervencijami tekom dneva uspela odpraviti bolečino, izboljšati položaj in delovanje kolena. Učinek je bil tudi vizualen in končno sem si upala namesto ravno padajočih hlač obleči tudi oprijete kavbojke in pajkice.

Zaradi napačne hoje in sedenja na W (kolena na X in stopala navzven) se mi je v dvajsetih letih večkrat boleče izpahnilo koleno. Navadno sem ga uspela sama postaviti nazaj, dokler nisem nekega dne vstopila v avto, koleno se je premaknilo, moja »intervencija« pa ni delovala.

Nisem bila zmožna ne sedeti, ne voziti, ne hoditi po stopnicah, zato so me peljali na slikanje. Ortoped je po pregledu in slikanju ocenil, da ne bom mogla več teči, niti čepeti. Diagnoza: obrabljen hrustanec na pogačici.

Poškodba ni bila dovolj resna za operacijo. In ker se hrustanec ne celi naj se pri 27 letih preprosto sprijaznim z bolečino v kolenu in zelo omejenim gibanjem.

Napovedi nisem sprejela.

Tedaj sem že imela nekaj izkušenj z delom na mišično skeletnem sistemu. Bila sem poklicna maserka. Vedela sem, da imajo zdravniki ortopedi specialističen pogled, ki je usmerjen na skelet in obrabo skeleta. Ker mehko tkivo (mišice, vezi, ligamenti)  ni vidno na rentgenski sliki je bila moja diagnoza le delna resnica. Vzela sem jo na znanje in ne kot dokončno dejstvo.

Da bi pomagala sebi in drugim sem se vpisala na študij Aplikativne kineziologije (veda o vplivu gibanja na človeka). Med praktičnimi vajami sem imela seveda težave s kolenom. Profesor mi je pokazal pritisk na točko, da se koleno poravna. Ta pasivna tehnika mi je dobro služila kot prva pomoč, a izpahov kolena ni preprečila niti mi ni omogočila brezskrbnega gibanja.

Željna znanja sem občudovala profesorja, ki je bruhal koristne informacije, a vsega si nisem mogla niti zapomniti, kaj šele dojeti, zato sem ga prosila za posvet, ki mi je močno spremenil pogled na telo. Spoznala sem, da ključ do rešitve sploh ni boleči sklep, ampak koordinacija (usklajenost) mišic, ki sklep varujejo.

Pričela sem delati pravo vajo, da bi si koleno lahko povrnilo svojo moč. Izvajala sem jo povsod, kjer mi je bilo to najbolj enostavno, recimo v dvigalu in med vsakdanjimi aktivnostmi. Z rednim izvajanjem se je notranjost sklepa razbremenjevala in pogostost izpadov se je zmanjšala. Še več! Lahko sem končno tekla. In tudi čepela! Obe koleni sta se celo na videz nekoliko poravnali.

vanja rogač in dr. smišek
Čas pa je bil za naslednji preboj.

Odkrila sem metodo Spiralne stabilizacije hrbtenice (SPS). Ta mi je še utrdila spoznanje o izjemnem pomenu medmišične koordinacije, ki edina omogoči razbremenitev sklepa, s tem pa varno gibanje in zdravljenje hrbtenice  in sklepov.

Čeprav je SPS metoda najbolj uporabljena za zdravljenje hrbtenice, me je naučila kako zaobjeti celotno telo. Zaupanje se je še povečalo, ko sem poslušala, kako dr. Richard Smišek, avtor metode SPS, razlaga o svojih pacientih, ki so imeli težke okvare hrbtenice in so jih ozdravili na ta način.

Vse se je postavilo na svoje mesto. Dojela sem, zakaj me je že v mladosti bolel hrbet, ko sem komaj pet minut stala pri miru. Ali zakaj je bila moja zadnjica povešena in brez oblike. Dojela sem, da ne gre za genetiko. Od takrat sledim in večinoma delam po tej metodi.

Sedaj razumem, kako poravnavati držo, da me hrbet ne boli, tudi če moram stati pri miru. Tudi moja pasivna telesna drža se je s časom izboljšala.  In kadar malo pozabim nase ter se mi zaradi preveč sedenja in monotonih gibov oglasijo stare bolečine, si znam pomagati.

Moje koleno je seveda moralo preizkusiti metodo SPS. Po dolgem času miru se je oglasilo z močno bolečino. Po dveh tednih samopomilovanja, ko me je bolel vsak premik, sem se odločila za pomoč z vajami po metodi SPS. Pri premikanju noge sem morala biti pozorna na vsako malenkost. Odkrila sem majceno napako, kjer me je premik zabolel, jo ozavestila, popravila in s pravimi vajami utrdila pravilen vzorec giba. Vzrok je bila moja neaktivnost in pogosto neprimerno sedenje, pri čemer sem koleno enostransko obremenjevala.

Vem, da nobena terapija ni dokončna in da je stanje brez bolečin potrebno vzdrževati. Kadar pozabim nase, se le vrnem k preprostim vajam, vajam SPS in samomasažnim tehnikam, ki se jih lahko vsak nauči. V mojem svetu protibolečinske tablete ne obstajajo.

Vedno je učinek, kdaj celo takojšen. Včasih neprijetni občutki popustijo v petih minutah. Drugič pa potrebujem dlje časa in več krajših vadb ali samoterapij.

Najbolj pomembno pa je: Ne odlašajte in ne čakajte, da se uredi samo od sebe.

Dlje kot odlašamo, več časa telo potrebuje za regeneriracijo in zdravljenje. Tudi če ste odlašali, je dobra novica ta, da so spremembe z vztrajnostjo mogoče – vedno.

Hitre učinke razbremenitve vidim tudi pri delu s svojimi strankami. Moja naloga ni, da bi koga ozdravila. Telo se zdravi samo, ko ga podpremo z zdravilnim gibanjem.  Ljudi zato naučim zaznavanja lastnega telesa, preprostih sprememb in enostavnih vaj, ki jih zna vsak izvajati samostojno, in to kjerkoli, tudi če nima gromozanske motivacije ali časa za vadbo.

Naj vam predstavim nekaj rezultatov ljudi, s katerimi sem delala:

K meni sta prišli mamica in 9-letna deklica z bolečino v hrbtenici. Mamica hčerki ni znala pomagati. Videla sem da ima vbočen ledveni del hrbtenice. Pokazala sem jima osnovne vaje za pravilno telesno držo. Deklica je vaje zelo hitro osvojila. Samo z zavedanjem, kaj je prav in kaj napačno, je odpravila bolečine.

Magistrica kineziologije, športnica, trenerka je vključila SPS vadbo v ogrevanje in ohlajanje pred svojim treningom in tako sanirala staro poškodbo hrbtenice. Omogočilo ji je še več svobode pri izbiri fizičnih aktivnosti.

Srečala sem tudi žensko s skoliozo. Zaupala mi je, da si je z intenzivno skupinsko vadbo, ki jo je izvajala prek spleta, še poslabšala svoje težave. Nakopala si je kronično napetost vratu, bolečine v hrbtu in glavobol. Zgolj s pasivnimi terapijami ni  prišla do odrešitve. Napetost v ramenih je popustila šele takrat, ko sva poleg manualne terapije vključili tudi pravilno telesno držo. Naučila sem jo preprostih vaj,  da je hkrati krepila oslabljene mišice, po drugi strani pa mišice vratu in ramen aktivno sproščala.

Neprecenljivo je zavedanje, da imam v svojih rokah, čeprav nisem ne zdravnica, niti fizioterapevtka, preprosto znanje naravnega gibanja in da ima moje telo zmožnost samo-zdravljenja.

Vse to mi daje neodvisnost od čedalje manj dostopnega zdravstvenega sistema in veselje, da ne potrebujem protibolečinskih zdravil in drugih farmacevtskih izdelkov.

Če ste na tej strani, domnevam, da iščete rešitve za svoje težave ali bolečine? Ste se našli v teh zapisih?

Kakšno bi bilo vaše življenje, če ti tudi vi spoznali preprosta naravna načela gibanja človeškega telesa in se naučili enostavnih vaj, da bi si lahko sami učinkovito pomagali zmanjševati svojo bolečino in omogočili samo-obnovo mišično-kostnega sistema?

Moja naloga ni, da vas zdravim.

Z veseljem pa sprejmem ljudi, ki prevzemajo odgovornost za svoje zdravje, verjamejo v močne obnovitvene sposobnosti svojega telesa ter so se pripravljeni učiti preprostih tehnik in vaj, ki so narejene prav za vsakogar. Dovolite si raziskati nove – celostne poti k zdravju in življenju brez bolečine.

Kako začnete?

Fizioterapevte, kineziologe, maserje in trenerje, ki bi želeli dopolniti svoje strokovno znanje in vključiti SPS metodo v svoj kovček orodij  –  vabim da izpolnite obrazec za neobvezujočo prijavo na osnovni SPS tečaj

Če se želite spoznati z osnovami SPS vadbe, z njo odpraviti vsakodnevno nelagodje v svoji hrbtenici, se bolj učinkovito gibati in popraviti svojo telesno držo  vas vabim, da se naučite osnov SPS metode v skupini –  izpolnite obrazec za neobvezujočo prijavo na delavnico SPS .

Če se želite povezati z menoj individualno in odkrivati samo-zdravljenje tudi onkraj mišic in gibanja mi pišite ali se pridružite moji FB skupini – Telesna drža in pot iz bolečin. 

Za lastno raziskovanje SPS metode ali kot dopolnilo zgornjih povezovanj vas vabim v spletno trgovino. Na voljo je prvi prevod knjige Dr. Smiška:  Zdrava hrbtenica – Zdrava hoja.